Hvornår kan en graviditetstest tages?

Er du én af dem, som er i tvivl om, hvornår en test kan tages? Og hvornår på dagen det er bedst at tage den? Følg med nedenunder. 

En graviditetstest måler hvor højt HCG er. HCG er et hormon som gravide kvinder danner efter befrugtningen. HCG er også kaldet graviditetshormonet. 

HCG

Hormonet Humant Chorion Gonadotropin (HCG) vises allerede kort tid efter befrugtningen, når æggene er vokset fast i kvindens livmoder. Kroppen producerer store mængder af hormoner Hormonet fordobles hver anden dag i de første 10 uger af graviditeten.

Nogle påstår at der ikke er et bestemt tidspunkt, hvor det er bedre at tage testen på, men dog er dette ikke aktuelt. Når man i løbet af dagen har drukket en masse væske, så fortynder det indholdet af HCG i urinen, og derved kan dette forstyrre resultatet af testen. Det bedste tidspunkt at tage testen på er om morgenen, da koncentrationen af HCG er højt på daværende tidspunkt. 

Hvor sikker er graviditetstesten?

  • 10 dage efter befrugtningen = 30%
  • 12 dage efter befrugtningen = 50-60%
  • 14 dage efter befrugtningen = 75%

Det er forskelligt fra kvinde til kvinde, hvornår man kan tage en graviditetstest der viser, om man er gravid. Kvinder producerer HCG i forskellige mængder, hvilket har den betydning, at nogle allerede kan se svaret efter 1½ -2 uger. Oftest kan en graviditetstest vise ens graviditet den dag, hvor man burde have haft sin menstruation. Hvis man tager testen kort tid efter befrugtningen, kan man få at falsk svar som både kan være positivt og negativt. Det anbefales dog at man burde vente til at man er gået en uge over tid, da resultatet af testen vil være mere sikkert.

Se vores udvalg af graviditetstest her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *