Anvendelse af ægløsningstest

For at man kan blive gravid så skal man have samleje, når man har ægløsning. Hvis man har regelmæssige menstruationer, så har man også regelmæssige ægløsninger. Ægløsningen finder sted ca. 14 dage før ens menstruation, hvilket betyder at hvis man har en regelmæssig cyklus på 28 dage, så er det 14 dage før den næste menstruation og 14 dage efter menstruation. Hvis man ikke har en regelmæssig menstruation, så kan det være svært at sige, hvornår en kvinde har ægløsning. Man kan tjekke om man har ægløsning med en ægløsningstest, temperaturmåling og nogle kan endda se det på deres slim. 

Hvordan virker en ægløsningstest?

En ægløsningstest kaldes også en LH-test, da den måler koncentrationen af LH hormonet i kroppen, Hvis testen er positivt, så betyder det at ens LH-hormon stiger og dermed at der kun er 24-36 timer til at ægløsningen sker, hvilet betyder at man har mulighed for at blive gravid i denne periode. Man har størst chance for at blive gravid efter 2-3 under ægløsningen. 

Nogle kvinder har ægløsning i kort tid, nogle gange kun i et døgn, man andre kan have ægløsning op til 4 dage. Det er meget forskelligt fra kvinde til kvinde. 

Hvordan bruger man en ægløsningstest?

Der findes mange forskellige slags ægløsningstest, og de kan købes mange steder fra. Der er ikke stor forskel mellem de forskellige tests, da alle test viser om man har ægløsning eller ej. 

Før at du tager en test, så skal man finde ud af hvornår man skal tage en test om man har ægløsning, så skal finde ud af hvor lang man er i sin cyklus. Ens menstruationscyklus vises fra perioden fra 1. dag hvor man bløder til næste menstruations 1. blødningsdag. 

Det er bedst at tage en test om morgenen, da det er der hvor urinen er mest koncentreret. Da det væske man indtager i løbet af en dag fortynder indholdet af LH i urinen, og dette forstyrrer resultatet af testen. 

Ting der kan påvirke testen 

Ægløsningstest kan godt blive for gammel

  • Hvis du finder en ægløsningstest som er for gammel, så ikke gem det, smid den væk og køb nye. 
  • Hvis man tager en test som er for gammel, så kan man ikke stole på resultatet. 

Er du gravid uden du ved det?

  • Ægløsningstesten kan ofte vise positiv, selvom du er gravid, da graviditetshormonet HCG stiger.  
  • Man skal dog huske at ægløsningstest ikke kan bruges som graviditetstest, derfor bør du bruge de test som er beregnet til gravide. 

For meget væskeHvis man indtager for meget væske i løbet af dagen, så kan dette påvirker resultatet af testen, da væske fortynder LH-hormonet. Så derfor er det bedst at tage en test om morgenen inden man indtager nogle former for væske.